Uncategorized

Zmniejszenie zużycia energii w kuchni

W kuchni jest wiele różnego rodzaju urządzeń elektrycznych, od kuchenek, po mikser czy czajnik. Za ich pomocą można szybciej i łatwiej coś ugotować czy upiec. Ich używanie jednak wiąże się z niemałym poborem energii elektrycznej. Jak zmniejszyć zużycie energii w kuchni?

Płyta ceramiczna i indukcyjna

Jeśli jesteś w posiadaniu płyty ceramicznej to pamiętaj, aby używać tylko tych naczyń, które posiadają płaskie dno. Przed gotowaniem warto dane produkty rozmrozić. Gotowanie mocno zamrożonych produktów nie ma bowiem nic wspólnego z oszczędzaniem energii. W jaki sposób najlepiej rozmrażać produkty? Po prostu wstawić je do… lodówki. Szczególnie w przypadku płyty indukcyjnej należy dokładnie czyścić jej powierzchnię grzewczą – wówczas zwiększa się ich efektywność grzania.

Lodówka

To urządzenie, które działa non stop, dlatego warto znać kilka sztuczek przyczyniających się do zmniejszenia poboru energii. Lodówka nie powinna być postawiona z daleka od grzejnika czy piekarnika. Do lodówki nie powinniśmy wkładać gorących potraw – ich obecność bowiem zwiększa aż trzykrotnie pobór energii. Najbardziej optymalną temperaturą wewnątrz lodówki jest 6-8 stopni Celsjusza.

Piekarnik

Aż 20% energii zaoszczędzimy korzystając z funkcji termoobiegu. Należy ograniczyć otwieranie drzwiczek w trakcie pieczenia. Wówczas ucieka duża ilość ciepła. Rachunek za energię elektryczną możemy zmniejszyć również poprzez wyłączenie piekarnika na kilka minut przed zaplanowanym końcem pieczenia – bez obaw wszystko się dopiecze bo temperatura przez ten czas się utrzyma.

Zmywarka

Aby zmywarka pobierała mniej prądu wystarczy zastosować trzy triki: załadować ją do pełna, używać programu Eko oraz stosować dobrej jakości tabletki do zmywarki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *